• logo2-960
Események Kontaktnapok Találkozó Mikkeli-ben

2012. június 4-én valósult meg egy újabb szakmai találkozó, amelyen a 3 fős békéscsabai civil delegáció mellett, részt vett a lengyel testvérváros – Tarnowskie Góry – civil referense is.

 

 

A finnországi testvérváros, Mikkeli önkormányzatának munkatársa a szűk időtartamra gazdag programot állított össze a delegáció számára. A program során a delegáció elsősorban a civil és a kultúra területén tevékenykedő szervezetekkel, intézményekkel ismerkedett meg.
Lehetőség volt ellátogatni egy, a családon belüli erőszakot elszenvedő egyének problémájával, segítésével foglalkozó szervezethez, az 1999-ben alakult „Viola” Egyesülethez. Az Egyesület sokrétű tevékenységet végez, hiszen foglalkozik egyénekkel, csoportokkal, tanácsadásokat nyújt, képzéseket szervez, jelen van a politikai törvénykezésben és megelőző munkát is ellát.
Ezt követően a Fényképművészeti Központba (Mikkelin Valokuvakeskus) látogattak el, ahol a művészeti igazgató kalauzolásával nyerhettek betekintést az intézmény működésébe. (A központ létrehozásának ötlete a művészeti igazgatótól származik.) A galéria fő célkitűzése az, hogy képzett finn fényképészek alkotásait bemutassa. Több nemzetközi kiállítást szerveztek már. Minden évben más témát találnak, 2013-ban például a gitár lesz a fókuszban, valamint a kiállításon szereplő fotókból könyvet adnak ki.
A szakmai program következő elemeként a Mikkeli Gyermek- és Ifjúsági Képzőművészeti Iskola tevékenységével ismerkedhettek meg, amelynek működtetése egyesületi formában történik. Az iskolában művészeti alapképzést folytatnak, mely törvényileg szabályozott, kidolgozott tantervvel rendelkezik. Az egyesület a feladat ellátásához állami segítséget kap. Jelenleg minden művészeti ággal (kerámia, grafika, festészet, stb.) megismerkedhetnek a gyerekek, fiatalok. Elsősorban 4-12 éves korosztályú gyermekek járnak szabadidejükben az iskolába, nyaranta 1 hetes nyári foglalkozást is szerveznek a részükre.
A delegáció látogatást tett a Mikkeli Szépművészeti Múzeumba, ahol a Marimekko kiállítást tekinthették meg. A legsikeresebb finn cégnek számító „Marimekko” 1951-ben kezdte meg működését, neve modern „finnséget” fejez ki. A ruhadarabok és egyéb tárgyak a Helsinkiben lévő design múzeum vándorkiállításának köszönhetően jutottak el a városba.
A szakmai program részeként bábkiállítást is láthattak, „Marionettek” címmel épp aznap nyílt meg a kiállítás.
A szakmai út során lehetőség volt a civil szervezetek tevékenységéről bővebben is beszélgetni a helyi önkormányzat vezetőivel.

Videók

...