• logo2-960
Események Kontaktnapok Civil szervezetek képviselőinek látogatása Békéscsabáról és Lengyelországból Trencsénybe

Trencsén város alpolgármestere 2012. május 16-án fogadta a Békéscsabáról és Tarnowskie Góry-ból érkező delegációt a Városháza dísztermében.

 

 

A kötetlen találkozón különböző területeken működő helyi civil szervezetek (ifjúsági, kulturális, nyugdíjas stb.) képviselői és a delegáció tagjai prezentációkon keresztül mutatták be egymásnak tevékenységüket.
A trencséni vár meglátogatása során a Wagus történelmi vívó egyesület vezetője kísérte a delegációt. A szervezet a trencsényi várban működik és a turisztikai látványosság növelése érdekében különböző bajvívó és hagyományőrző programokat rendeznek. Főleg a nyári szezonban bemutatókat tartanak kézműves mesterségekből, de a solymászattal, íjászattal is megismerkedhetnek az érdeklődők.  
A delegáció megtekintette Szlovákia legrégebbi zarándokhelyét, a Szent Benedek által alapított bencés rend kolostorát. Jelenleg egy nonprofit szervezet működteti a helyet, művészeti táborokat különböző zenei és egyéb előadásokat rendez. Alulról jövő kezdeményezés hatására indult el ennek a történelmi helynek a felújítása és a civil szervezetnek továbbra is célja a kolostornak, udvarának és hozzátartozó épületeknek rendbe tétele, fejlesztése.
Lehetőség volt az Egészségügyi Középiskola meglátogatására, ahol az igazgatónő bemutatta az iskolát és a nemzetközi hírű Véna folklór együttest, amelynek tagjai főleg az iskola tanulóiból kerülnek ki.
Végül a Nyugdíjas Központot látogatták meg, amely szervezet önkormányzati épületben működik és a városrész számára, mint kulturális központ is tevékenykedik. A szervezet a saját programjain kívül lehetőséget ad különböző klubok, tanfolyamok lebonyolítására, művészeti képzésre, zeneoktatásra is.

Videók

...