• logo2-960
Események Nemzetközi Fesztivál Békében Békésben Fesztivál

Békében Békésben címmel nemzetközi fesztiválnak adott otthont Békéscsaba városa.

Békéscsaba MJV Önkormányzata, a Csabai Szlovákok Szervezete és a Szlovák Kultúra Háza szervezésében 2011 szeptember 9-11. között tartották Békéscsabán a "Békében Békésben" Nemzetközi Fesztivált az "Európa a polgárokért" program támogatásával.

 

A három napos programsorozatot dr. Csicsely Ilona, a Megyei Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke, városi képviselő nyitotta meg ünnepélyesen. A résztvevőket üdvözölte Szlovákia magyarországi Főkonzulja is.
A fellépők között megtalálhattunk lengyel, szlovák, román, magyar zenekarokat és tánccsoportokat, akik színvonalas műsorokkal mutatták nemzetük kultúráját. A megye és az ország különböző tájegységeiről érkezett szlovák és román kisebbségi önkormányzatok képviselői különböző tájjelegű ételekkel kínálták a látogatókat, valamint az egyes településekre jellemző használati tárgyakat, népviseleti ruhákat és kézműves termékeket mutattak be. A népművészeti vásár szervezésében, lebonyolításában segített a Békés Megyei Népművészeti Egyesület is. 
 
A nyitónapon a résztvevők (magyar, lengyel, szlovák és román tánccsoportok) a Csaba Center aulájában mutatták be műsoraikat, majd a népviseletbe öltözött csoportok az Evangélikus Nagytemplom mögötti fesztiválhelyszínre vonultak fel.
A sétáló utcán többször is megállva, rövid kis bemutatkozó programmal szórakoztatták az arra járókat. Szombaton, a rendezvény fő napján az Evangélikus Nagytemplom mögötti színpadon mutatkoztak be a népdalkörök, citerazenekarok, folklóregyüttesek illetve a Kiss Ernő utcában megnyílt a két napos népművészeti vásár,  mesterség és gasztronómiai bemutatókkal, ételkóstolókkal.
A fellépő csoportoknak a  három nap alatt lehetőségük volt megismerkedni a város nevezetességeivel, helyi nemzetiségi szervezetekkel, ellátogathattak az Árpád fürdőbe.

Videók

...